گزارش،
از سمنان چی سوغات ببریم؟
به گزارش دست و هنر، سمنان دیار کهن استان سمنان به علت موقعیت سوق الجیشی خود در ادوار تاریخی مختلف از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و همواره در راه عبور زائرین، تجار و گردشگران بوده است.
همین موقعیت ویژه سبب شده که سمنان همواره در تولید و عرضه صنایع دستی از جایگاه ممتازی در کشور برخوردار باشد. تنوع صنایع دستی از یک سو و سنت حسنه خرید سوغات از طرفی سبب شده که اقتصاد صنایع دستی همواره مورد توجه مردمان هنرمند و هنرپرور این استان باشد.
نوروز پیش رو فرصت مناسبی است که شما هم در مسافرت به این دیار با داشته های این استان بیشتر از پیش آشنا شوید. پس اگر در نوروز سال جاری گذرتان به این استان پهناور افتاد حتما به بازار و یا بازارچه های صنایع دستی آن سری بزنید تا بیشتر با رنگین کمان دست سازه های مردمان حاشیه کویر آشنا شوید.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان با ستایش هنر مردان و زنان این استان اظهار داشت: خوش سلیقگی مردمان استان سمنان از دیر باز چه در صنایع دستی و چه در سوغات و شیرینی ها زبانزد بوده است.
سمانه سلطانی پور در گفتگو با ایسنا اظهار نمود: بعضی از این سوغات و صنایع دستی و دست بافته ها از شهرت بسیار بالایی در سطح ملی برخوردار می باشند.
وی ضمن اشاره به فرهنگ زیبای سوغاتی بردن در کشورمان اضافه کرد: وجود این فرهنگ سبب شده که بازار صنایع دستی و سوغاتی ها همیشه از رونق قابل توجهی برخوردار باشد.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قرار گرفتن این استان در راه دو کریدور مهم شمال جنوب و شرق به غرب اظهار داشت: استان سمنان به علت قرارگرفتن در راه دو گذر پرتردد تهران-مشهد و تهران-شمال، به غیر از مقصد گردشگران یکی از معبرهای مهم گردشگری در کشور بوده است و همین سبب شده که صنایع دستی و سوغاتی ها همواره مورد توجه جدی مردمان خلاق این دیار قرار گیرد.
وی به تعدد کاروانسراهای تاریخی در جای جای استان پرداخت و افزود: وجود بیشتر از ۳۰ کاروانسرا در جای جای این استان پهناور گویای اینست که استان سمنان در همه دوره های تاریخی مورد توجه زائرین و گردشگران بوده است.
سلطانی ضمن اشاره به در پیش بودن تعطیلات نوروزی ضمن دعوت از عموم هم وطنان برای سفر به استان سفارش کرد: زائرین و گردشگران علاوه بر بازدید از جاذبه های تاریخی و طبیعی استان، حتما با خرید سوغات و صنایع دستی استان، یادگاری از این دیار هم با خود ببرند.
وی با اشاره به اینکه شهرها و حتی روستاهای استان از صنایع دستی و سوغاتی های متنوعی برخوردار می باشند اظهار داشت: پرداختن به همه این ظرفیت ها در یک گفتگوی کوتاه نمی گنجد و حتما نیازمند فرصت فراخ تری است.
معاون میراث فرهنگی استان سمنان از سوغاتی ها بعنوان زمینه ای برای شکل دهی ارتباطات اجتماعی یاد کرد و اضافه کرد: سوغات در فرهنگ غنی ما ایرانیان محدود به یک هدیه ساده بوده و در واقع فراتر از هدیه، یک پل ارتباطی برای تقویت ارتباطات فردی، اجتماعی و فرهنگی بوده است.
وی با برشمردن بعضی از مهم ترین صنایع دستی و دست سازه های هنرمندان این استان اظهار داشت: شهرستان های مختلف استان صنایع دستی و سوغاتی های متنوع و متلونی دارند.
سلطانی وجود دو شهر ملی صنایع دستی در استان سمنان را نمودی از کیفیت بالا و جایگاه ممتاز صنایع دستی استان در سطح کشور ارزیابی و تصریح کرد: افزون بر ۳۰ مورد از صنایع دستی استان سمنان در چارچوب میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده است. ضمن این که فرآیند ده ها مورد دیگر هم درحال پیگیری است.
وی افزود: فرش خودرنگ ایل سنگسر، دست بافته های سنتی امیریه، لاک تراشی کالپوش، گلیچ چاشم، خرسک بافی روستای افتر، دوخت کیسه مراد شاهرود، مفرش بافی پاده آرادان، شیرمال سمنان، دست بافته های کلاته خیج آروشه و چیکو عشایر مهدیشهر و... همچون این میراث ناملموس هستند.
وی از استان سمنان بعنوان یکی از قطب های صنایع دستی و سوغات در کشور نام برد و اظهار داشت: در استان سمنان با رنگین کمانی از دست سازه ها مواجهیم دست سازه هایی که هر کدام قدمتی چند صد ساله دارند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ضمن اشاره به کیفیت بالای آثار هنرمندان صنایع دستی در این استان تصریح کرد: بیشتر از ۳۰ هنرمند استان سمنان با تولید صنایع دستی باکیفیت در رشته های مختلف از جمله: سفال و سرامیک، خرسک بافی، میناکاری، زیورآلات سنتی، صنایع چرم و چوب، دیگر دست بافت ها و… مهر اصالت دریافت نمودند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان از نان های این استان بعنوان یکی از مهم ترین سوغات استان نام برد و افزود: تنوع نان ها در استان بگونه ای است که کمتر استانی از چنین تنوعی برخوردار می باشد.
وی به نان شیرینی های مختلف این استان اشاره نمود و افزود: نان شیرمال، نان کماچ، نان بقسمات، نان چای، نان خشک، نان محلی دادچه و.. از نان ها و شیرینی های پرطرفدار استان هستند که حدودا در همه شهر های استان امکان خرید آنها برای گردشگران وجود دارد. ضمن این که نان های خوشمزه دیگری همچون نان پیازی، گولاچ، جزقاله، نان گردویی، نان خشک سمنانی، نان فتیر و کاک شاهرود و.. هم همچنان از شیرینی ها و نان های پرطرفدار در استان هستند.
سلطانی از شهر سمنان بعنوان مهم ترین شهر تولید شیرمال نام برد و اضافه کرد: شیرمال پزی در این شهر قدمتی بسیار طولانی دارد و استقبال مسافران از این سوغات خوشمزه سبب شده که امروزه هم شیرمال پزی های گوناگونی در سطح شهر سمنان وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه بعضی از این نان ها از قدمتی ۷۰۰ ساله برخوردار می باشند و برخی هم از شهرت سراسری برخوردار می باشند اضافه کرد: شیخ علاءالدوله سمنانی از مشاهیر و عرفای بزرگ سده هفتم و هشتم در یکی از آثار خود به نان کماچ اشاره نموده است. و یا در لغتنامه دهخدا هم در رابطه با معنای واژه بقسمات آورده است که از سوغات سمنان و نوعی نان است که در تهران به نان سمنانی مشهور است.
سمنان قطب سفال و سرامیک کشور
سلطانی ضمن اشاره به این که سمنان بعنوان یکی از کاندیداهای شهر خلاق در زمینه سفال و سرامیک به یونسکو معرفی شده اضافه کرد: استان سمنان از گذشته های دور تابحال بعنوان یکی از مهم ترین قطب های سفال و سرامیک در ایران مطرح بوده است.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با اشاره به اینکه سفال و سرامیک سمنان از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشد افزود: مرغوبیت خاک و اقلیم کویری در کنار وجود هنرمندان بزرگ و یگانه در ادوار مختلف، سبب شده این استان همواره از قطب های بزرگ و خلاق سفال و سرامیک باشد.
وی با اشاره به اینکه پیشینه سفال و سرامیک در این استان به دوران قبل از میلاد مسیح برمی گردد اضافه کرد: بر پایه یافته های باستان شناسانه اوج رونق هنر سفالگری در جغرافیای امروزی استان سمنان به تپه حصار در شهرستان دامغان برمی گردد که قدمت آن به افزون بر ۶۰۰۰ سال پیش برمی گردد.
وی افزود: امروزه در موزه های معتبر ایران و دنیا آثار گوناگونی از هنرمندان این استان وجود دارد که گویای دیرینگی این هنر در استان سمنان است.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه امروزه هم کارگاه های سفال و سرامیک زیادی در استان سمنان فعالیت دارند اظهار نمود: استان سمنان در دوران معاصر هم هنرمندان شاخص و برجسته ای در حوزه سفال و سرامیک دارد.
وی از مهدیشهر بعنوان خاستگاه ایل بزرگ سنگسری نام برد و اظهار داشت: عشایر این ایل به غیر از صنایع دستی و دست بافته های کم نظیر در بحث لبنیات از خلاق ترین ایلات و عشایر در کشور محسوب می شوند به صورتی که در هیچ ایل و دیاری، تنوع مواد لبنی به اندازه لبنیات این ایل هم استانی نیست.
او از «آروشه»و شکلات«چیکو» بعنوان دو فرآورده لبنی مشهور و متفاوت ایل سنگسر نام برد و اظهار داشت: این دو فراورده لبنی همواره طرفداران بسیاری داشته اند.
فرش خودرنگ ایل سنگسری وی با اشاره به اینکه چمشک یا دوندی از دیگر صنایع دستی شاخص مهدیشهر به حساب می آید اضافه کرد: این دست بافته یک نوع کفش با پاپوش چرم است که با اقبال مسافران و مردم محلی روبرو است. علاوه بر این هنر زیبای سوزن دوزی و خصوصاً فرش و تابلوفرش های خودرنگ هم از منحصربفردترین صنایع دستی ایل سنگسر است که به علت ارگانیک بودن در بازارهای بین المللی هم مشتریان قابل توجهی دارد.
وی از نان محلی دادچه بعنوان یکی از سوغاتی های مردم دامغان نام برد و اظهار داشت: البته شناخته شده ترین سوغاتی شهر دامغان همچنان پسته دامغان است که به قول کارشناسان این حوزه مرغوب ترین پسته دنیا بحساب می آید. البته دامغانی ها در بعضی از اغذیه و شیرینی های خود هم از این پسته مرغوب بهره برده و همین سبب شده که مسافران در مسافرت به این شهر به سهولت از خوراکیهای این شهر تاریخی نگذرند. ضمن این که حوله، چادر شب، دستمال، سفره و.. از دیگر صنایع دستی این شهرستان هستند.
سلطانی از شاهرود و بسطام بعنوان دو شهر زیبا و توریستی نام برد و اظهار داشت: به غیر از محصولات کشاورزی کم نظیر شاهرود، صنایع دستی شهرستان شاهرود از تنوع بسیار بالایی برخوردار می باشند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ضمن اشاره به تنوع محصولات باکیفیت باغی و کشاورزی در شاهرود اظهار داشت: کیفیت بالای این محصولات سبب شده سوغاتی های دیار زیبای شاهرود هم همواره مورد توجه گردشگران و زائرین حرم رضوی باشد.
وی از حلوای سیاه و حلوای کنجدی بعنوان دو محصول باکیفیت در شاهرود نام برد و اظهار داشت: کیفیت بسیار بالای انگور و زردآلوی شاهرود سبب شده که محصولات در رابطه با این دو محصول در شاهرود، مشتریان زیادی داشته باشند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ضمن اشاره به فعالیت بیشتر از ۴۰۰۰ هنرمند صنایع دستی در این استان اظهار داشت: هنرمندان صنایع دستی استان در بیشتر از ۵۲ رشته مختلف صنایع دستی فعالیت دارند و همین سبب تنوع بسیار بالای دست سازه ها و صنایع دستی در این استان پهناور اما کم جمعیت شده است.
دست بافته های استان سمنان سلطانی در جواب پرسشی در ارتباط با امکان خرید این صنایع دستی در شهرستان های استان به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: خوشبختانه طی چند سال گذشته ده ها فروشگاه تخصصی صنایع دستی در شهر های مختلف استان با حمایت اداره کل میراث فرهنگی استان، راه اندازی شده که عموم مردم، زائرین و گردشگران و مسافران نوروزی می توانند با اطمینان خاطر از آنها خرید کنند. ضمن این که فروشگاه مجازی صنایع دستی استان هم فرصت و امکان دیگری است که میهمانان نوروزی می توانند با طیب خاطر از آن خریداری کنند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان از برگزاری ده ها نمایشگاه صنایع دستی در نوروز سال جاری اطلاع داد و اظهار داشت: نمایشگاه های مختلفی سال جاری در ورودی شهرها، نوروزگاه ها و در سطح شهر های مختلف استان برگزار شده است بنابراین از تمام مسافران نوروزی دعوت می شود که با بازدید از این بازارچه ها با هنر مردمان استان بیشتر آشنا شده و سوغاتی از دارلمرحمه استان سمنان با خود ببرند.
منبع: دست و هنر
این مطلب دست و هنر مورد پسنده؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب دست و هنر مرتبط
نظرات کاربران دست و هنر در مورد این مطلب