رئیس دانشكده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره:
هنر، تجلی گاه معنویت و انقلاب درونی مخاطب است
به گزارش دست و هنر، رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره هنر را تجلی گاه معنویت و انقلاب درونی مخاطب خواند.
به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، امیدعلی مسعودی، رییس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره در اولین همایش ملی «هنر انقلاب اسلامی» که در فرهنگسرای هنر برگزار گردید، اظهار داشت: هنر زیبایی است؛ هنرمند عاشق، قدم میهمان را بر دیده می نهد؛ چونکه هنر به او آرامش و سکون می بخشد.
وی با اعلان اینکه امروز برخی هنرمندان از معنویت و رسالت واقعی هنر فاصله گرفته اند، اضافه کرد: آنان که تنها بدنبال شعار هنر برای هنر هستند، درکی از مسئولیت خود در قبال مخاطبان و جامعه ندارند.
*پیش از انقلاب، هنر دنباله رو مدرنیسم غربی بود
مسعودی با اشاره به وضعیت هنر قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: در آن دوران، هنر در جامعه ما پیرو هنر مدرن غربی بود. بعنوان مثال، در آخرین دوره جشن هنر شیراز، نمایشی موهوم، خلاف عرف و آداب جامعه ایرانی به صحنه رفت که موجی از اعتراضات عمومی را به همراه داشت. حتی نشریات روشنفکری آن زمان نیز زبان به انتقاد گشودند.
وی اشاره کرد: در نقاشی، تقلید از هنرهای پوچ و بی معنا، افتخار به شمار می آمد. هنر، بازتابی از درد و رنج مردم نبود. موسیقی از هارمونی اجتماعی بی بهره بود و اشعار بیشتر شعارهایی روشنفکرانه بودند تا سخنی از دل مردم. دعوا میان شعر نو و کلاسیک، تا مدت ها زینت بخش صفحات مجلات روشنفکری بود، در صورتیکه مشکل اصلی، محتوای آثار هنری بود، نه قالب آنها.
*مساجد، پایگاه هنر متعهد
رییس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره اضافه کرد: در کشوری که از استقلال سیاسی محروم بود، صنعت فرهنگی غرب، سلطه بی چون وچرایی بر فضای ادبی و هنری داشت؛ اما در این بین، هنرمندان متعهد در دل جامعه، گمشده خودرا در هنر معنوی یافتند. آنان بجای حضور در مراکز رسمی وابسته به رژیم، به مساجد پناه آوردند.
وی با تکیه بر نقش مساجد در احیای هنر انقلابی اضافه کرد: در کتابخانه های مساجد، جلسات شعرخوانی و دست نوشته خوانی رونق گرفت. با اوج گیری جنبش انقلابی در سالیان ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷، همین محافل به مرکزی برای تولید کتاب های روشنگر تبدیل شدند. مسجد الجواد و حسینیه ارشاد در تهران نقش پررنگی در این راه داشتند.
*شکل گیری حوزه هنری؛ نقطه عطف هنر انقلاب
مسعودی در ادامه اظهار داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم تشنه ادبیات و هنر انقلابی بودند. انجمن ها و نشست های هنری مختلفی شکل گرفتند که از دل آنها حوزه هنری انقلاب اسلامی زاده شد. این حوزه، به عنوان زیرمجموعه ای از سازمان تبلیغات اسلامی، به حفظ و نشر آثار هنری انقلاب پرداخت.
وی با اشاره به کارهای این نهاد اضافه کرد: جوانان انقلابی با استعداد در این نهاد فعالیت خودرا شروع کردند. انتشارات سوره در عرصه هایی چون شعر، داستان، نمایش، تولید فیلم های سینمایی، تئاتر و موسیقی های دینی و انقلابی، نقش مؤثری ایفا کرد.
*نقش هنر در دفاع مقدس
وی با یادآوری دوران دفاع مقدس بیان کرد: با شروع جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹، شاعران، نویسندگان و هنرمندان، در کنار رزمندگان به دفاع از میهن برخاستند. نقاشی های دیواری، اشعار، مداحی ها و سرودهای انقلابی، امید و روحیه مقاومت را در شهرهایی که زیر آتش دشمن بودند، زنده نگه داشتند.
*ضرورت نظریه پردازی در هنر انقلاب
این مقام مسئول اشاره کرد: بعد از هشت سال دفاع مقدس، انتظار آن بود که از آثار هنری آن دوران صیانت شود و پژوهشگران به نظریه پردازی در حوزه هنر انقلاب اسلامی بپردازند. هرچند حوزه هنری بازهم در این راه فعال است، اما در محیط دانشگاهی کمتر به این گنجینه توجه شده است.
وی ادامه داد: دانشگاه سوره که از دل حوزه هنری زاده شده، از سال ۱۳۷۲ تا حالا به تربیت هنرمندان، پژوهشگران و محققان متعهد پرداخته است و امروز خودرا موظف به بازخوانی نظری هنر انقلاب اسلامی و نظریه پردازی در عرصه های هنر، ارتباطات، معماری و شهرسازی می داند.
*برگزاری اولین همایش ملی هنر انقلاب
مسعودی با اشاره به اولین همایش ملی هنر انقلاب اسلامی اظهار داشت: این همایش همزمان با هفته هنر انقلاب و سالروز شهادت هنرمند متعهد، شهید سید مرتضی آوینی در فروردین ماه انجام می شود. حضور شما، نوید روزهای بهاری برای هنر انقلاب است.
او در آخر با ارائه آماری کوتاه اضافه کرد: این همایش با مشارکت نهادها و سازمان هایی برگزار شده که دغدغه پیشرفت هنر متعهد را دارند. از همراهی و مساعدت آنان سپاسگزاریم و امیدواریم در آینده، دومین دوره این همایش نیز اجرا شود.
*بررسی علمی مقالات
رییس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره با اشاره به داوری علمی مقالات اظهار داشت: در بررسی مقالات، تمام معیارهای علمی مدنظر قرار گرفته است. برخی مقالات پذیرفته شده، نیاز به بازبینی دارند که ان شاءالله در مجموعه کتاب مقالات، اصلاح خواهند شد.
وی اظهار داشت: چکیده مقالات حالا در اختیار شما قرار دارد. فردا در دانشکده هنر و پس فردا در دانشکده فرهنگ و ارتباطات، میزبان شما عزیزان خواهیم بود.
*بیش از ۱۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد
مسعودی با اشاره به آمار مقالات دریافتی برای اولین همایش ملی هنر انقلاب اسلامی بیان کرد: در مجموع، ۶۷ مقاله در عرصه هنر، ۳۱ مقاله در حوزه فرهنگ و ارتباطات، و ۶ مقاله در عرصه معماری و شهرسازی به دبیرخانه همایش ارسال شد.
وی با تشریح ترکیب نویسندگان مقالات اضافه کرد: برمبنای آمار، ۱۱۳ مقاله توسط نویسندگان مستقل، ۵۷ مقاله با همکاری دو نویسنده، و ۱۱ مقاله با مشارکت سه یا چهار نویسنده تهیه شده است.
*پذیرش ۶۰ مقاله با رعایت کامل معیارهای علمی
رییس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره با تکیه بر دقت در داوری علمی مقالات اظهار داشت: در نهایت، ۶۰ مقاله برای ارائه در همایش پذیرفته شد. این عدد نشان میدهد که ما در پروسه داوری، نهایت دقت و رعایت موازین علمی را لحاظ کردیم.
وی اضافه کرد: کوشیدیم ۳۳ درصد از مقالات پذیرفته شده، مقالاتی کاربردی باشند که ان شاءالله در جایگاه های علمی و اجرائی مختلف نیز قابلیت استفاده داشته باشند.
*مشارکت گسترده محققان دانشگاهی
این مقام مسئول با اشاره به سطح علمی نویسندگان مقالات گفت: از میان ارسال کنندگان مقالات، ۵۱ نفر دارای مدرک دکتری و عضو هیات علمی بودند، ۴۷ نفر دانشجوی دکتری، ۳۳ نفر کارشناسی ارشد، ۱۹ نفر دانشجوی کارشناسی و ۲۰ نفر نیز دارای مدرک کارشناسی بودند. همچنین، ۱۱ مقاله نیز توسط دیگر علاقمندان به حوزه هنر و فرهنگ ارسال شده بود.
مسعودی در آخر صحبت های خود با بیان خاطره ای قدیمی اظهار داشت: یاد خاطره ای بسیار جالب افتادم که مایلم در حضور برادر گرامی ام، دکتر حداد عادل، رییس فرهنگستان، عرض کنم. ۳۸ سال پیش، کنگره شعر و ادب خلیج فارس را برگزار کردیم و امروز خدا را شاکرم که در کنار ایشان، شاهد برگزاری این همایش بسیار باارزش هستیم.
این مطلب دست و هنر مورد پسنده؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب دست و هنر مرتبط
نظرات کاربران دست و هنر در مورد این مطلب