تحلیلی بر كارنامه اعمال رسانه های تصویری ایران در آذر ماه

زیرخاکی، آقای قاضی و جوکر فاتحان رقابت تلویزیون و نمایش خانگی

زیرخاکی، آقای قاضی و جوکر فاتحان رقابت تلویزیون و نمایش خانگی دست و هنر: سریال های نمایش خانگی در حالی در آذر ماه چندان موفق نبوده اند و کمتر از نصف پربیننده ترین سریال این ماه تلویزیون تماشاگر داشتند که رئالیتی شوی «جوکر» پرمخاطب تر از رقبای تلویزیونی در ساختار غیرنمایشی ظاهر شده است.


به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، نتایج دو نظرسنجی مرکز تحلیل اجتماعی (متا) درباره ی پربیننده ترین محصولات تلویزیونی و نمایش خانگی که بتازگی پخش شده، داده های فراوانی درباره ی برنامه ها و سریال های آذرماه سیما و پلت فرم ها در دسترس قرار می دهد که از جنبه های مختلفی قابل تحلیل است. هرچند در تمامی این آمارها دسترسی محدود مخاطب به برنامه های نمایش خانگی (به لحاظ صرف هزینه و اینترنت) در مقایسه با تماشای رایگان برنامه های فراگیر تلویزیون باید لحاظ شود.

آی فیلم محبوب در پخش سریال

مجموعه «آقای قاضی ۲» در حالی در نظرسنجی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) با ۳۷ درصد مخاطب در صدر لیست پربیننده ترین سریال های آذرماه تلویزیون معرفی شده که پخش این اثر از شبکه دو سیما، در روز دوم آذرماه به انتها رسید اما بازپخش فصل اول آن از شبکه آی فیلم، از ۱۲ آذرماه آغاز شد. بدین سبب احتمالاً فصل اول این مجموعه با پخش از شبکه آی فیلم به لقب پربیننده ترین سریال تلویزیون دست یافته است. در این صورت، با احتساب حضور «زیرخاکی ۲» با ۳۲ درصد مخاطب در رتبه دوم پربیننده های تلویزیون در این ماه، سریال های صدرنشین آذرماه صداوسیما، هردو از آنتن شبکه تامینی آی فیلم به لیست پربیننده ها رسیدند که نکته ای قابل تامل است.


در این شرایط، «آقای قاضی» و «زیرخاکی ۲» از شبکه آی فیلم، از سه مجموعه جدید «سوجان» شبکه یک، «چرخ گردون» شبکه دو و «مهیار عیار» شبکه سه مخاطب بیشتری داشته اند.
در عین حال ساختار اپیزودیک «آقای قاضی» سبب شده تا شمار مخاطبان پیگیر این اثر نسبت به رقبای سریالی اش بسیار کمتر باشد و در صورتیکه حداقل ۵۷ درصد از مخاطبان هر سریال تلویزیونی یا خانگی، همه قسمت های سریال را تماشا می کنند، این رقم برای «آقای قاضی» ۳۰ درصد است. بدین سبب از آنجائیکه بنظر می رسد این اثر مخاطب گذری زیادی دارد، شاید اطلاق واژه «پربیننده ترین» به آن محل بحث باشد؛ چونکه در عمل مخاطب پیگیر این سریال حدود ۱۱ درصد است، ولی

مخاطب پیگیر «زیرخاکی ۲» به ۱۸ درصد و مخاطب پیگیر «سوجان» به حدود ۱۷ درصد می رسد.

شبکه سه فاتح رقابت برنامه های ترکیبی

شبکه آی فیلم در حالی به انتخاب نخست مخاطبان تلویزیون برای تماشای سریال تبدیل گشته که شبکه سه این نقش را در برنامه های ترکیبی ایفا می کند. در لیست چهار برنامه پربیننده سیما، سه عنوان از شبکه سه و تنها یک برنامه از شبکه دو وجود دارد. در نتیجه فاصله شایان توجهی میان شبکه های سه و آی فیلم با دیگر شبکه های رسانه ملی، از حیث میزان مخاطب بوجود آمده است.


نکته قابل تامل در نظرسنجی متا آنکه در لیست پنج شبکه نخست تلویزیون از نظر میزان بیننده، نامی از شبکه نسیم دیده نمی گردد. این در حالیست که این شبکه به عنوان «شبکه نشاط و سرگرمی» تاسیس شده و اساسا تولید برنامه های سرگرم کننده پرمخاطب، وظیفه اصلی آنست. همزمان حضور شبکه نمایش در رتبه پنجم و قرارگیری آن در رتبه ای بالاتر نسبت به شبکه های نسیم، کودک و ورزش قابل جالب است؛ چونکه در نظرسنجی های سالهای قبل، این شبکه بطور معمول در بالاترین رتبه ها قرار نمی گرفت.

«جوکر» پربیننده تر از رقبای تلویزیونی

مقایسه ای میان چهارمین موج نظرسنجی متا درباره ی محصولات نمایش خانگی با نخستین موج نظرسنجی این مرکز درباره ی محصولات تلویزیون، نشان میدهد «زخم کاری ۴» به عنوان پرمخاطب ترین سریال خانگی آذرماه، تقریباً نصف چهارمین سریال پربیننده تلویزیون بیننده دارد.
با اینحال برخلاف سریال ها، در بخش برنامه های غیرنمایشی، وضعیت تلویزیون چندان مساعد نیست و «جوکر: طبقه بیست و یک» با آمار ۲۷ درصدی، از برنامه های غیرنمایشی تلویزیون پربیننده تر است.
این در حالیست که بگفته خیلی از فعالان حوزه وی اودی، این صنعت کمتر از ۱۰ میلیون مشترک دارد که تنها قسمتی از آنها مشترک پلت فرم پخش کننده «جوکر: طبقه بیست و یک» هستند. و تلویزیون در خانه های قریب به اتفاق ایرانیان وجود دارد.


«زخم کاری: مجازات» کم بیننده تر از فصل سوم
مرور موج جدید نظرسنجی متا درباره ی محصولات نمایش خانگی و مقایسه آن با سه موج قبلی این نظرسنجی، نشان از رشد بعضی سریال ها از نظر میزان بیننده دارد.
بیشترین رشد میزان مخاطب به سریال «بازنده» متعلق می باشد که از ۷ درصد در نظرسنجی مهرماه به ۷.۷ درصد در نظرسنجی آبان ماه و در نهایت ۱۲ درصد در نظرسنجی آذرماه رسید که احتمالاً حاصل رضایت تماشاگران و تبلیغ زبانی این اثر است. در مقابل، «زخم کاری ۴» دیگر محصول پلت فرم فیلیمو با کاهش بیننده مواجه بوده؛ چونکه با ۱۴ درصد مخاطب در آذرماه، نسبت به «زخم کاری ۳» که در شهریورماه ۱۵.۹ درصد مخاطب جذب کرده بود، کم تماشاگرتر شده است.
از میان سریال های پلت فرم فیلم نت، «گردن زنی» با آمار حدود ۱۳ درصدی در سه نظرسنجی متوالی، وضعیت ثابتی داشته، در صورتیکه «قهوه پدری» از ۹.۶ درصد در آبان ماه به ۱۲ درصد در آذرماه رسیده است.


بین دو سریال «قهوه پدری» و «بازنده» نیز که بر اساس نظرسنجی اخیر، هردو ۱۲ درصد بیننده داشتند، «بازنده» با مخاطب پیگیر ۷۷ درصدی وضعیت بهتری دارد و بینندگان تمام قسمت های «قهوه پدری» از ۵۹ درصد تجاوز نمی کند.


1403/11/02
10:34:16
20
0.0 / 5
تگهای خبر: اینترنت , تولید , دانشگاه , سرگرمی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی