در آیین نكوداشت مدرس حكمت و عرفان مطرح شد؛
زنده ماندن نام و اندیشه حکمای ایران با پژوهش حکمی و عرفانی صدوقی سها
به گزارش دست و هنر، سخنرانان آیین نکوداشت مقام علمی و فرهنگیِ استاد منوچهر صدوقی سها، مدرس و پژوهشگر حکمت و عرفان اسلامی، عنوان کردند که پژوهش های حکمی و عرفانیِ وی به زنده ماندن نام و اندیشه حکمای ایران کمک فراوان کرده است.
به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، محمود شالوئی رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در آغاز این مراسم که به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و با حضور پرشمار استادان، محققان و علاقه مندان به فلسفه و حکمت اسلامی در تالار شهید مطهری(ره) انجمن برگزار گردید، طی سخنانی اظهار داشت: استاد منوچهر صدوقی سها حق بزرگی بر گردن جامعه علمی کشور دارد. ایشان در حکمت، فلسفه، عرفان اسلامی و سایر علوم، تحقیقات و تحقیقات گوناگونی نموده اند و همیشه در عرصه حکمت، به حکمتِ ایرانی – اسلامی، عنایت ویژه ای را مبذول نموده اند.
مشاور وزیر فرهنگ در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: استاد صدوقی، همانطور که از نامشان پیداست و خود نیز در بعضی از آثارشان به رشته تحریر درآورده اند، از اولاد شیخ صدوق اند و در خانواده ای از علما و مجتهدان بزرگِ اردبیل تربیت و پرورش یافته اند و از طرف دیگر نسبتِ سببی ایشان با مرحوم علامه جعفری (ره)، حاکی از ارتباط وثیق وی به لحاظ علمی و عملی با عالمان و بزرگان عرصه اندیشه و تفکر است.
شالویی افزود: خوشبختانه تعدادی از آثار و تألیفات آقای صدوقی سها از طرف انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شده است که امروز نیز از یکی از این آثار، یعنی جلد اول از مجموعه چهارجلدی «تاریخ عمومی فلسفه اسلامی بالمعنیالأعم یا برآمده تفاعل اسلامیّات و یونانیّات» با حضور ایشان و سایر استادان محترم حاضر در جلسه رونمایی خواهد شد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: آقای صدوقی سها در کنار تحقیقات و پژوهش های حکمی و عرفانی در حوزه ترجمه کتب بزرگان ایران و جهان اسلام نیز آثار قابل توجهی را به مشتاقان این عرصه ارائه کرده اند که همچون آنها ترجمه سی فصل از کتاب ماندگارِ حکیم ابوریحان بیرونی؛ مطالعه ماللهند است. که این امر حکایت از تسلط و عنایت ویژه وی به زبان و ادبیات عرب و علاقه او به بسط و گسترش فرهنگی ایرانی و پارسی دارد.
شالویی اشاره کرد: بیان شیوا و تسلط زایدالوصف استاد صدوقی سها بر تاریخ حکما و عرفای ایران، اسلام و جهان تشیع باعث شده است که آثار و تحقیقات وی خاصه در حوزه ای که اشاره شد، همیشه محل توجه و مراجعه اندیشمندان و عالمان قرار گیرد.
اهمیت پژوهش های تاریخی صدوقی سها درباره ی حکمای ایران
در ادامه آیت الله سید مصطفی محقق داماد، فقیه و رییس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران اظهار داشت: بنظر می رسد قدیمی ترین کسی که تاریخ حکما را نوشته است، سجستانیصاحب کتاب صوان الحکمه باشد. او کار بزرگی انجام دادهاست. پس از او، حکیم بیهقی کتاب تتمه صوان الحکمه را تألیف و و صد و یازده نفر از حکما را به کتاب «سجستانی«افزوده است.
رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران افزود: بیهقی در مقدمه خود نوشته است که دغدغه او از این کار این است که اگر ما به معرفی حکما و بزرگان نپردازیم، آنان روزی به فراموشی سپرده خواهند شد. حتی در آن کتاب خودبه عنوان نمونه به یکی از شاگردان ابن سینا به نام ابوعبدالله معصومی اشاره می کند که شاگرد خاص ابن سینا است و قبل از آن نامیاز وی در جایی برده نشده است. اگر بیهقی از معصومی نامنمی برد، او فراموش می شد و مورد توجه قرار نمی گرفت.
محقق داماد تاکید کرد: زنده نگه داشتن آثار و زندگینامه حکماو عرفای بزرگ گذشته کاری بود که آقای صدوقی سها انجام داد و ایشان همیشه با این تحقیقات برای من جلوه کرده اند. دغدغه ایشان این است که این بزرگان در تاریخ ما به فراموشی سپرده نشود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: استاد صدوقی در حوزه تصحیح متون استوار گذشته نیز فعالیت قابل توجهی داشته است. تصحیح متون، کاری بس دشوار و خطیر است. چونکه مصحح متون حکمی و عرفانی در درجه باید خود نیز فیلسوف باشد و درک قابل توجهی از این معارف و علوم داشته باشد. خوشبختانه استاد صدوقی سها در این حوزه نیز خوش درخشیده و آثار خیلی از بزرگان را تصحیح و احیا کرده است.
در ادامه این جلسه، گفتاری تصویری از احمد دامغانی استاد فقید دانشگاه هاروارد در وصف آشنایی با استاد منوچهر صدوقی سها برای حاضران پخش گردید.
سلوک علمی صدوقی سها به مثابه الگو برای جوانان
در بخش دیگری از این مراسم، غلامرضا اعوانی- عضو پیوسته فرهنگستان علوم ایران-گفت: باید از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بابت تشکیل جلسات تکریم و تجلیل مفاخر ایران قدردانی نماییم که برای تجلیل از بزرگان گذشته هم بزرگداشت هایی را برگزار کرده اند؛ چه اینکهبسیاری، حتی نام این بزرگان را هم نشنیده اند.
یکی از این چهره ها، استاد صدوقی سها است که حدود ۶۰ سال است به مطالعه و پژوهش و تدریسِ حکمت و عرفان اسلامی اهتمام دارد. ایشان در سنین جوانی، آثار مطالعه و تألیفی فراوانی را به رشته تحریر درآورده است؛ از اینرو پیام من به جوانان ایران این است که به سلوک علمی آقای صدوقی سها توجه نمایند که از سن جوانی چه تصحیحات و ترجمه ها و پژوهش های حکمی جدی و قابل توجهی انجام داده اند.
رئیس پیشین موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران افزود: کتاب تاریخ حکما و عرفای متأخر بر ملاصدرا، اثر استاد صدوقی سها از با اهمیت ترین منابعی است که در داخل و خارج از ایران محل توجه و استناد است و بزرگانی چون سید حسین نصر در موارد مختلف به این اثر گرانسنگ ارجاع می دهند. بتازگی نیز کتابی به قلم آقای صدوقی درباره ی میرزا حسن کرمانشاهی به دست بنده رسیده است که بیشتر شاگردان، شرح حال، آثار و اندیشه های این حکیم الهی را به بهترین شکل ممکن به رشته تحریر درآورده اند.
اعوانی تاکید کرد: استاد صدوقی سها، انسانی به تمامی اخلاقی و متواضع است، او دوستی مهربان و بدون تکلف است و همیشه در طول حیات شریف خود به روی مادیات و امور دنیایی چشم فروبسته است.
قرائت پیام علی لاریجانی
در ادامه این جلسه پیام علی لاریجانی، استاد فلسفه دانشگاه تهران به آیین نکوداشت منوچهر صدوقی سها از طرف مجید فرخ زادی، تاریخ پژوه و مشاور لاریجانی برای حاضران قرائت شد.
در این پیام آمده است: حدود چهل و اندی سال پیش که در دانشگاه صنعتی شریف تحصیل می کردم، با استاد منوچهر صدوقی سها آشنا شدم. آن زمان ایشان فلسفه اسلامی تدریس می کرد و در کلاس ایشان شرکت داشتم. شاید تعجب کنید که چرا در آن زمان در دانشگاه صنعتی کهبه تربیت مهندسین اهتمام دارد، فلسفه اسلامی تدریس میشد. الزامی در کسب این معارف نبود، ولی مرکزی که آن موقع به وجود آمد و افرادی نظیر آقای دکتر حداد عادل و آقایچیتیک در آن تدریس می کردند، در تکمیل شخصیتمهندسان آینده کشور موثر بودند. آقای صدوقی سها نیزدر آموزش فلسفه اسلامی خوب ظاهر شدند. در طول سالهای بعد نیز تاملات علمی خودرا پیگیر بودند و آثار گرانقدری از خود به یادگار باقی گذاردند که نمونه آن جلد نخست مجموعه تاریخ عمومی فلسفه اسلامی است که اینک از آن رونمایی می گردد. قدر کوشش های این مرد الهی را میدانیم و همیشه مورد تکریم ماست. از خداوند متعال توفیقات بیشتر ایشان را خواستارم. علی لاریجانی.»
صدوقی سها؛ حکیمِ معاصر
در ادامه غلامرضا امیرخانی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: ارتباط نزدیک ما با استاد صدوقی سها به اواسط دهه ۹۰ شمسی باز می گردد که در آن سال ها ایشان هفته ای دو روز به بخش نسخ خطی کتابخانه ملی ایران می آمدند و مرجع و مامنی راهگشابرای محققان و لیست نویسان بودند.
او افزود: استاد صدوقی سها موفق شده اند که با تاکید براندیشه و آثار حکمای چند قرن اخیر نشان دهند که فلسفه اسلامی در ضمن قرون اخیر هم زنده مانده است. ایشان با تسلطی که بر حوزه عرفان اسلامی دارند به صورتی فلسفه را از دیدگاه متافیزیکی هم بررسی نموده اند که درجای خودبسیار باارزش است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد: جامعیت استاد صدوقی در فلسفه و عرفان اسلامی، تاریخ و ادبیات، چهره ای از ایشان به دست داده است که از هرلحاظ شایستگی اطلاق صفت «حکیم» را دارا هستند، از اینرو وجود بابرکت ایشان همیشه برای جامعه علمی و فرهنگی ایران ذی قیمت است.
در ادامه، برنامه موسیقایی و آواز ایرانی با هنرمندی محمد یاسین حاتمی اجرا شد.
فلسفه اسلامی بالمعنی الاخص برآمده از قرآن کریم و روایات معصومان
منوچهر صدوقی سها نیز در این آیین ضمن تقدیر از رییس و مجموعه همکاران انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در تکریم و تقدیر مفاخر و مشاهیر ایران، به یادکرد استادان خود پرداخت و اظهار داشت: در راه تحصیل در حکمت و عرفان اسلامی با یاری حق تعالی به محضر بزرگانی چون سید محمد کاظم عصار، میرزای روشن، حکیم جولستانی و آقا شیخ محمد حسین خراسانی، آقا یحیی طالقانی، میرزا محمد علی حکیم، میرزا علی موسوی گرمارودی و... مشرف شدم که خوشبخانه تعدادی از استادان محترم همچون آقایان غلامرضا اعوانی، نصرالله پورجوادی و سید حسن امین نیز در مجلس درس این بزرگان حاضر می شدند.
او دربخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: خوشبختانه خداوند توفیق داده است که از مدتی پیش با تأمل بیشتر در حقیقت فلسفه اسلامی و با نگارش آثاری چون «فلسفهِ فلسفه اسلامی»، «پدیدارشناخت تاریخ استعلایی فلاسفه اسلامی»، «تاریخ عمومی فلسفه اسلامی» و... پژوهش های جدیدی مبتنی بر متون حکمی را دربارهی حقیقت فلسفهی اسلامیو فلسفه اسلامی بالمعنی الاخص به رشته تحریر درآورم که در ضمن آن، آراء مستشرقان و اتباع آنان و بهتان های وارده از طرف آنها به فلسفه اسلامی را بصورت مستند پاسخ دهم.
استاد موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اشاره کرد: فلسفه اسلامی بالمعنی الاخص که بیان کردم، درحقیقت یکدستگاه فلسفی منظم مبنی بر قرآن کریم و احادیث مأثور است که یونانی زده یا اسلامی شده نیست و از بطن آیات شریفه و کلام معصوم و روایات به دست می آید که امیدوار هستم به زودی و با یاری خدای متعال در قالب اثری منقح و مکتوب منتشر و به اهالی حکمت و فلسفه اسلامی عرضه گردد.
در پایان این جلسه، بعد از رونمایی از جلد اول از مجموعه چهارجلدی «تاریخ عمومی فلسفه اسلامی بالمعنی الأعم یابرآمده تفاعل اسلامیّات و یونانیّات» اثر صدوقی سها که از طرف انجمن انتشار یافته است، لوح سپاس و نشان زرین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و هدایایی از طرف سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به منوچهر صدوقی سها اهدا شد.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب