جعفری مطرح كرد؛
احیای مرکز طرح های ملی
به گزارش دست و هنر، رئیس مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: پرحجم ترین نظرسنجی مان در ارتباط با حجاب است و در این مورد ۱۰ نظرسنجی را انجام داده ایم.
به گزارش دست و هنر به نقل از مهر، نشست خبری تبیین جزئیات مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قبل از ظهر امروز سه شنبه ۱۰ اردیبهشت با حضور صابر جعفری کافی آباد رئیس مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سجاد یاهک معاون مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از اصحاب رسانه در سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار گردید.
جعفری رئیس مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: بعد از قریب به دو سال از مسؤولیتم در مرکز می گذرد و طی این دو سال تغییر و تحولات عمیقی را در مکانیزم پیمایش های ملی در ارتباط با حوزه های مختلف انجام دادیم. یک دهه ما شاهد رکود در تولید و مدیریت داده های سیاست گذاران ذی ربط بودیم و حال این روند احیا شده و این اتفاق نتیجه شجاعت دولت جدید و همکاری پژوهشگاه بوده است.
وی افزود: روند احیا در مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی دو تحول جدی دنبال شد. به این معنا که سال ها مرکز طرح های ملی تبدیل به دبیرخانه جامعی شد که ریاست آنرا فردی بر عهده داشت که از نهادی مأمور شده بود و در نهایت شاهد فروپاشی مرکز شدیم. از آنجائیکه خود مرکز از عهده انجام طرح های ملی بر نمی آمد، اما چون اجرا بر عهده آنها بود، ناچارا اجرای بیشتر از ۹۰ درصد طرح ها را به مجریان درجه سه و چهار واگذار می کردند. یعنی برای اجرا مؤسساتی انتخاب می شد که رئیس وقت در مقطعی آنجا مسئولیت داشت. همینطور اجرای میدانی طرح ها مجدداً به همان مؤسسه و نهادی سپرده می شد که رئیس وقت از آنجا به مرکز مأمور شده بود.
رییس مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: در روزهای کرونا با احراز مسئولیت ریاست پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات جلسه ای با مبحث ارزیابی از پیشرفت های طرح موقت توسط اساتید برجسته دانشگاه های سراسر کشور برگزار شد و در نهایت به این نتیجه رسیدند که پیشرفت مطلوبی از کار حاصل نشده است. بنابراین تصمیم بر این گرفته شد که با مجریان جدیدی و متشکل از اساتید درجه یک دانشگاه قراردادی منعقد و اجرای طرح ها آغاز شود.
جعفری اظهار داشت: یکی از معضلات نشست های افکارسنجی، عدم پاسخگویی است که در سال های اخیر زیاد شده، شیوه های ساده انگارانه ای در این رابطه وجود داشت اما باز با اهتمام تیم، گزارش تفصیلی کیفی هم ما عرضه می دهیم. بنظرم بازگشت همه طرح های ملی به درون وزارت مهم ترین اتفاق دو سال گذشته است که سبب کیفیت داده ها شده است.
وی اضافه کرد: برای انجام طرح ملی سه ماه پیشنهاد داده شد تا بسترهای کار فراهم گردد اما در ادامه روند این سه ماه به سه هفته و با نصف مبلغ مطرح شده کاهش پیدا کرد و کار شروع شد. البته باید اظهار داشت که ما از حیث این تغییر درحال فشار هستیم. در طول تاریخ پیمایش نگرانی ها از بابت کیفیت داده هایی است که پشتوانه سیاستگذاری قرار می گیرد و متأسفانه گاهی شاهد می باشیم که بعضی از پژوهشگران از طریق های غیر اصولی برای استخراج داده ها استفاده می نمایند اما ما در دفتر طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شیوه نظام مندی را اجرا کردیم که پرسشنامه ها به صورت تلفنی و میدانی در ۳۱ استان (شهرستان ها و روستاها) انجام و همه آنها شنود می شود و در مورد اشتباه بعد از تذکر به پرسشگر، آنرا حذف می نماییم. همینطور موقعیت های پرسشگر به صورت آنلاین چک و کیفیت داده های مورد بررسی قرار می گیرد.
جعفری اظهار داشت: بازگشت کل فرایند پیمایش ها به درون پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات یکی از مهم ترین اتفاقاتی بوده که طی دو سال به وقوع پیوسته است. زمانی ما در مرکز مستقر شدیم، شش پیمایش ملی معوق داشتیم، سعی کردیم اینها معلق نشوند و به رغم مشکلات بودجه ای آنها را هم راه اندازی نماییم. از پیمایش های مهم ما نگرش های ایرانی ها نسبت به مهاجران افغانی بود که توسط شبکه ملی خودشان عرضه شد. قبل از نوروز هم ما طرح ملی سبک زندگی ایرانی ها را راه اندازی کردیم و پیمایش بعدی دستور کار همین خواهد بود.
وی افزود: پیمایش موج چهارم پیمایش نگرش های ایرانی ها را از اواخر آذر سال قبل آغاز کردیم و در نهایت اولین گزارش را در اواسط زمستان سال قبل تهیه شد. نتایج داده های پیمایش در یک نشست تخصصی با حضور ۶۰ تن از اساتید برجسته دانشگاه های برتر کشور در هشت کارگروه تخصصی بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفت. به دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مقرر است نتایج برنامه های طرح ملی را در استان ها تهیه شود و امیدواریم بتوانیم نهایتا پایان اردیبهشت یا اواسط خرداد گزارش استانی را تهیه و در اختیار استان ها قرار دهیم.
رییس مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: پیمایش نگرش ایرانی ها نسبت به مهاجرت افغانستانی ها در دستور کارمان بود. قبل از عید نوروز طرح ملی سبک زندگی ایرانی ها را با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد و شورای علمی قدرتمندی به سر انجام رساندیم.
وی اضافه کرد: الان علاوه بر پیمایش تلفنی همین پژوهشگاه همکاران من در ۳۱ استان، ۹۰ شهرستان و بیشتر از ۹۰ روستا پیمایش وضعیت استفاده از شبکه های مجازی و ابعاد زندگی کاربران در حال انجام می باشد. تلاش داریم تااخر همین هفته مرحله جمع اوری داده ها انجام و سپس هویت ملی ایرانی ها با اجرای دکتر انتظاری را با مدیریت طرح های ملی در دستور کار بگیریم. پیمایش دیگر طراحی نقشه خلقیات ایرانی ها با اجرای دکتر صبوریان انجام می دهیم. پیمایش دیگر آرزوهای جوانان با اجرای دکتر حدادی صورت خواهد گرفت.
جعفری اظهار داشت: بالغ بر هشتاد نظرسنجی از پژوهش های کرونا، ارز ترجیحی، جام جهانی، خدمات فرهنگی شهرداری، منزلت هیات بین ایرانیان، سواد ادبی و امید اجتماعی ایرانی ها در دستور کار است و کنار اینها هم دستور کار مدونی طراحی شده است. برای اولین بار پیمایش هایی با عناوین سنجش وضعیت فرهنگ عمومی ایرانیان، سواد تاریخی ایرانیان، سواد ادبی، سواد فرهنگی، امید اجتماعی، سال جاری صورت می گیرد.
وی افزود: موج دوم پیمایش طرح ملی خانواده را در دستور کار داریم و مقرر است به سفارش وزارت کشور پیمایش سبک زندگی نوجوانان را انجام دهیم. همه این پایش ها نیازمند اعتباراتی مناسب می باشد و درحال تلاش و رایزنی هستیم تا منابع مالی آنرا تأمین و نتایج آن به صورت برش های استانی و شهرستانی برای استانهای مختلف برای استفاده ارسال نماییم.
رییس مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: یکی از دل مشغولی های پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با عنایت به ساختار علمی و تیم جدید، فرهنگ کار و یکی از ابعاد مهم آن امنیت شغلی است. بیشتر از دو جلسه جهت راه اندازی پیمایش این مورد با معاونت های وزارت کار برگزار کردیم و امیدواریم این پیمایش به اجرا برسد.
وی اضافه کرد: ما وضعیت پزشکان و خبرنگاران را به صورت مستقیم در پیمایش قرار نمی دهیم بلکه با عناوینی همچون مرجعیت اصناف، سرمایه اجتماعی، مرجعیت پزشکان و دیگر موارد را در پیمایش مورد ارزیابی قرار می دهیم. داده های انبوه وجود دارد و ما نیازمند کارفرما هستیم تا متناسب با پرسش ها داده های قوی تری را استخراج و در اختیار سیاستگذاران قرار دهیم.
جعفری اظهار داشت: مقرر است مجلدی منتشر و در قسمت های مختلف داده ها به تفصیل شرح داده شود. وضعیت شاخص ها و بخش ها در حوزه خانواده از مهم ترین محورها بود. نگرش در حوزه خانواده را در پیمایشی مورد بررسی قرار دادیم و نتیجه طرح نگرش ایرانی ها در مورد فرزندآوری به صورت میانگین ۶۲/۳ شد و این نگرش مطلوبی است.
وی اضافه کرد: سال پیش برای حجاب ۱۰ نظرسنجی را با عناوینی همچون پیرامون عفو مقام معظم رهبری، حجاب و بی حجابی، وضعیت اجتماعی و فرهنگی تهران، دیدگاه مردم نسبت به بی حجابی، پدیده بی حجابی و اقدام دولت ضد آن انجام دادیم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از آن بحبوحه رخدادهای سیاسی و تشنج اجتماعی خویش را موظف به ارزیابی از وضعیت کرده است و پرحجم ترین نظرسنجی مان در مورد حجاب بود. نکته مهم اینست که هر اندازه در ارزیابی های مان از لحظه وقوع آن رویدادها گذر می نماییم نتایج شبیه پیش از رویداد می شود ازاین رو نباید این نظرسنجی ها را در حین رخدادها در اختیار سیاستگذاران قرار داد چونکه این نتایج اشتباه و نادرست است. سه ماهی می شود که دیگر در این عرصه ارزیابی نداریم و نتایج مناسب شده است.
هشت پیمایش در دستور کار مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است
در ادامه سجاد یاهک معاون مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: رخی پیمایش ها سابقه چندین دهه دارد و اینها باید تکرار شود و یکی از مأموریت های پژوهشگاه اینست که باید به نیازهای پژوهشی پاسخ دهد. خوشبختانه این مهم انجام و ریل گذاری خوبی صورت گرفت.
وی اضافه کرد: اجرا و گرداوری داده ها مهم ترین بخش یک پژوهش است و اگر این مخدوش باشد، مسیر غلط پیش رو قرار می دهد پس دفتر طرح های ملی خیلی کوشش کرد تا نظارت قوی و گرداوری با راهوری خود مرکز صورت گیرد. هم اکنون خانواده یکی از مسائل مهم ما است اما ما شاهد می باشیم که خیلی در این حوزه نهادها و مراکز کار و پژوهشی نمیکنند هم اکنون دفتر طرح ها چند طرح در این رابطه در دستور کار دارد.
معاون مرکز طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: در مجموع چهار پیمایش را انجام دادیم و هشت پیمایش در دستور کار است.
منبع: dastohonar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب