گزارش دست و هنر؛

طرح چادر کالای فرهنگی همچنان بلاتکلیف است

طرح چادر کالای فرهنگی همچنان بلاتکلیف است سال ۹۹ طرحی به نام طرح چادر؛ کالای فرهنگی به مجلس رسید؛ اما با گذشت دو سال این طرح همچنان بلاتکلیف در مجلس مانده است.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه _ زینب رازدشت: سال جاری تازه به سن تکلیف رسیده بود و بنا بر وصیت پدر شهیدش دلش می خواست چادر مشکی بپوشد و حجاب کامل داشته باشد. مادر به او قول داده بود که اگر نمازت را بخوانی و روزه هایت را کامل بگیری، بعنوان جایزه یک قواره چادر مشکی برات می خرم. دل توی دلش نبود و همه تلاشش را کرد تا نمازهایش را اول وقت بخواند و روزه هایش را کامل بگیرد.
یک روز به عید فطر مانده بود، بامداد همان روز مادر همه پس اندازی که برای خرید چادر دوردانه دخترش کنار گذاشته بود را برداشت و راهی بازار شد. نخستین مغازه… دومین… سومین… همه مغازه های چادری را زیر پا گذاشت و او نتوانست با پولی که در دست داشت، بتواند برای دخترش یک قواره چادر مشکلی با قیمت مناسب بخرد. همه چادرها وارداتی بود و گران قیمت.
این داستان خیلی از خانم های چادری است؛ خانم هایی که هزینه پوشش شأن دو برابر خانم های مانتویی است؛ چونکه آنها باید برای پوشش شأن علاوه بر مانتو، چادر هم خریداری کنند و حال هزینه خرید چادر و مانتو با یکدیگر، بسیار زیاد است.
همچنین این روزها اگر سری به بازار بزنیم، متوجه گران بودن چند برابری قیمت چادرها خواهیم شد؛ چادرهایی که ۸۰ درصد شأن وارداتی بوده و تنها ۲۰ درصد شأن تولیدی است، این در شرایطی است که مقام معظم رهبری هر سال بخشی از شعار سال را به نام تولید اختصاص می دهند و سال جاری هم شعار سال ۱۴۰۱ را به نام تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین نامگذاری کرده اند. این نامگذاری ها نشان از اهمیت بحث تولید است.
نگاهی که طی این سال ها به چادر شده است، همان نگاهی است که به همه کالاها می شود و با افزایش تورم، قیمت چادر هم به نسبت گران می شود؛ حال اگر تورم دوبرابر قیمت شود، قیمت چادر هم به همان نسبت افزوده می شود.
* طرح «چادر؛ کالای فرهنگی» می تواند راهی برای کاهش چادر باشد
نهادینه سازی فرهنگ حجاب و عفاف بعنوان یکی از لزوم های باورهای دینی مستلزم برنامه ریزی صحیح در سه حوزه فرد، خانواده و جامعه است. نقش حکومت اسلامی در ایجاد و ترویج این باور انکارناپذیر بوده و در نگاهی عمیق تر، ضروری و اساسی است.
بعد از مدت ها سرانجام در سال ۹۹ برای کاهش قیمت چادر طرحی به نام چادر؛ کالای فرهنگی در مجلس یازدهم کلید خورد. احسان قاضی زاده هاشمی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس طی مصاحبه ای در ۲۸ تیر سال ۹۹ در مورد این طرح اضافه کرد: وقتی چادر کالای فرهنگی باشد، می تواند نقش خویش را بعنوان نمادی از فرهنگ در جامعه ایفا و از موانع اقتصادی عبور کند.
پوشش ایرانی اسلامی چادر علاوه بر آنکه یک پوشش اسلامی و ملی است، یک نماد فرهنگی است و هر میزان که از بعد فرهنگی آن غفلت شود تبعات ویژه خویش را خواهد داشت که قابل تحقیق و بررسی است. اگر امروز به بازار پارچه فروش ها هم سر بزنیم و یا برای دوخت یک قواره چادر به فروشگاه های کوچک و بزرگ و یا فروشگاه های اینترنتی رجوع نماییم متوجه قیمت بالای چادر خواهیم بود وی اظهار داشت: پوشش چادر نمادی از فرهنگ ایرانی اسلامی است اما مورد حمایت حوزه فرهنگ قرار نگرفته است. پوشش ایرانی اسلامی چادر علاوه بر آنکه یک پوشش اسلامی و ملی است، یک نماد فرهنگی است و هر میزان که از بعد فرهنگی آن غفلت شود تبعات ویژه خویش را خواهد داشت که قابل تحقیق و بررسی است. اگر امروز به بازار پارچه فروش ها هم سر بزنیم و یا برای دوخت یک قواره چادر به فروشگاه های کوچک و بزرگ و یا فروشگاه های اینترنتی رجوع نماییم متوجه قیمت بالای چادر خواهیم بود که پیگیری مشکلات مردم در این عرصه هم پاسخ های از پیش مشخص دارد و آن علل هم در جایگاه خود قابل توجه است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ضمن اشاره به نبود پیوست فرهنگی در صنایع، اظهار داشت: فارغ از این که صنعت مد و لباس می تواند در خدمت فرهنگ و ترویج اخلاق باشد، آیا برای زیرساخت های آن همچون صنایع نساجی و پوشاک، پیوسته های فرهنگی و اجتماعی را لحاظ کردیم؟ اگر چنین ملاحظاتی به صورت اجبار و حمایت های قانونی وجود داشت بدون شک امروز در حوزه پوشش های ایرانی-اسلامی، بخش مهمی از مسائل پیش رو که ابعاد اقتصادی و صنعتی ماجراست مرتفع بود و جایی برای نگرانی نداشت.
قاضی زاده هاشمی از تهیه طرحی به صورت فوریت توسط گروهی از نمایندگان مجلس یازدهم اطلاع داد که در آن از چادر بعنوان کالای فرهنگی حمایت می شود و اضافه کرد: این طرح به صورت مقدماتی در مرحله تدوین و کار کارشناسی است و درصدد تشکیل کارگروهی متناظر با محتوای کاربردی و فرهنگی با نمایندگان دستگاههای اجرایی و بدنه کارشناسی و پژوهشگران حوزه پوشش اسلامی و طراحان پوشش های اسلامی هستیم. وقتی چادر کالای فرهنگی باشد می تواند نقش خویش را بعنوان نمادی از فرهنگ در جامعه ایفا و از موانع اقتصادی عبور کند.
وی اطلاعات و جزئیات طرح را به زمان تقدیم به هیئت رئیسه مجلس موکول کرد و اظهار داشت: با تصویب قانونی که چادر و نظایر آن کالای فرهنگی محسوب شود زیرساخت قانونی مناسبی برای رفع موانع تولید در سالی که به نام جهش تولید نام گذاری شده، ایجاد و بر طبق این مهم حوزه بازار توسعه و نیازهای معنوی و فرهنگی جامعه در سایه یک صنعت فرهنگیِ مصون از مشکلات اقتصادی تا حدود قابل توجهی رفع می شود.
* کشف حجاب با افزایش قیمت چادر مشکی درحال انجام است
همچنین احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده قم در مجلس، در ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۹ در توئیتی نوشته بود که هزینه تهیه چادر مشکی پارسال بین «۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان» بود ولی هم اکنون و همزمان با بازگشایی مدارس و دانشگاه ها به «۵۰۰ هزار» تا «یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان» رسیده است.
وی با هشتگ «نفوذ»، گرانی چادر مشکی در ایران را اقدامی در جهت «کشف حجاب» دانسته و نوشته بود: «کاری که رضاخان با کشف حجاب نتوانست انجام دهد با گرانی قیمت چادر درحال انجام است».
* تصویب «طرح چادر؛ کالای فرهنگی» چه تأثیری بر قیمت چادر دارد؟
سارا محمدی یکی از تولیدکنندگان عرصه حجاب ضمن اشاره به تأثیرات تصویب این طرح اظهار داشت: قرار گرفتن چادر جز اقلام فرهنگی باعث کاهش قیمت چادر می شود و مصرف کنندگان چادر می توانند با قیمت کمتری این محصول را خریداری کنند.
وی اضافه کرد: زمانی که چادر کالای فرهنگی محسوب شود، همانند کاغذ و صنایع دستی از جهت تأمین ارز شامل حمایت های دولتی می شود. یکی از اشکالات تولیدکنندگان محصولات حجاب این است که به پارچه چادری ارز دولتی تعلق نمی گیرد. وقتی به پارچه چادری ارز تعلق گیرد قیمت آن حداقل تا یک سوم کاهش خواهد یافت.

این تولیدکننده افزود: در صورتیکه چادر مشکی جز اقلام فرهنگی قرار گیرد، تولیدکنندگان داخلی پارچه چادری هم مورد حمایت قرار خواهند گرفت. وقتی کالای فرهنگی قرار باشد در داخل کشور تولید شود، وام و تسهیلات خوبی به آن اختصاص داده می شود و در صورت تصویب این پیشنهاد حمایت های خوبی از تولید داخلی چادر مشکلی صورت خواهد گرفت و حتی امیدواریم کارخانه هایی که قبلاً در این عرصه فعال بودند و الان تعطیل هستند هم کار خویش را از سر گیرند.
* مقصر گرانی چادر، دولت است
اسدالله سلیمانی رئیس هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب ضمن اشاره به گرانی قیمت های چادر اظهار داشت: ما از سه سال پیش در مجلس و با پیگیری های خانم لاجوردی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس به دنبال این هستیم که طرح چادر؛ کالای فرهنگی را به تصویب برسانیم.
وی اضافه کرد: به نظر می آید دولت آقای رئیسی باید حرکتی انجام دهد و در کنار آن مشوق هایی را برای خانم های چادری داشته باشد. امروز هزینه پوشش یک خانم چادری به نسبت یک خانم مانتویی بسیار گران قیمت است؛ چونکه او علاوه بر چادر باید مانتو هم خریداری کند.
دولت آقای رئیسی باید حرکتی انجام دهد و در کنار آن مشوق هایی را برای خانم های چادری داشته باشد. امروز هزینه پوشش یک خانم چادری به نسبت یک خانم مانتویی بسیار گران قیمت است؛ چونکه او علاوه بر چادر باید مانتو هم خریداری کند رئیس هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب افزود: زمانی که بزرگترین نظریه پرداز های غربی عنوان می کنند که دیگر ریزش بمب بر سر مردم ایران فایده ای ندارد و باید به دنبال ویرانی فرهنگ باشیم، امروز را باید پیشبینی می کردیم که شلوارهای زاپ دار بر تن جوانانمان باشد و یا روز به روز مانتوها کوتاه تر و روسری ها عقب تر برود. ما امروز نباید عاملی برای اجرای پلیدی های دشمن شویم.
وی اضافه کرد: امروز بعضی از خانم ها به علت گرانی چادر، مجبور هستند چادر نپوشند و مانتوهای بلند خریداری کنند.
سلیمانی اظهار داشت: دو ماه گذشته خانم لاجوردی به نمایشگاه مصلی برای بازدید آمد و در آنجا رسماً قول داد که طرح چادر؛ طرح فرهنگی را در مجلس پیگیری کنند.
وی افزود: به نظر می آید مقصر گرانی چادر تولیدکننده نیست، بلکه دولت می باشد که اهتمامی نسبت به این مورد ندارد.
سلیمانی بر تاثیر مثبت این مساله بر تولید پارچه چادر مشکی داخلی هم اشاره نمود و اضافه کرد: در صورتیکه چادر مشکی جز اقلام فرهنگی قرار گیرد، تولیدکنندگان داخلی پارچه چادری هم مورد حمایت قرار خواهند گرفت. وقتی کالای فرهنگی قرار باشد در داخل کشور تولید شود، وام و تسهیلات خوبی به آن اختصاص داده می شود و در صورت تصویب این پیشنهاد حمایت های خوبی از تولید داخلی چادر مشکلی صورت خواهد گرفت و حتی امیدواریم کارخانه هایی که قبلاً در این عرصه فعال بودند و الان تعطیل هستند هم کار خویش را از سر گیرند. از طرفی شناخته شدن چادر بعنوان کالای فرهنگی به حذف مافیای فضای کسب و کار چادر مشکلی منجر خواهد شد و امیدواریم با این کار بزودی بتوانیم پای تولیدات خارجی چادر مشکلی را نه تنها از کشور قطع نماییم، بلکه مشتریان و بازارهای منطقه ای این محصول را هم از آن خود نماییم.
وی اضافه کرد: تولیدکنندگان محصولات حجاب طی ۲۰ سال گذشته در حوزه طراحی و تولید محصولات حجاب رشد کرده اند؛ این تولیدکنندگان سرمایه اجتماعی کشور محسوب می شوند، اما به دلیل خلأ قانون حمایتی به شدت گرفتار رکود شده و هیچکس به مشکل آنها رسیدگی نمی نماید. کرونا باعث کاهش نقدینگی شدید تولیدکنندگان محصولات حجاب شده است و امیدواریم با رسیدگی به این تولیدکنندگان، صنعتی که می تواند منطقه را با طراحی و توانمندی ایرانی تحت الشعاع خود قرار دهد رونق گیرد.
سلیمانی در مورد تأثیرات قرار گرفتن چادر در زمره اقلام فرهنگی، اظهار داشت: قرار گرفتن چادر جز اقلام فرهنگی باعث کاهش قیمت چادر می شود و مصرف کنندگان چادر می توانند با قیمت کمتری این محصول را خریداری کنند. در زمینه بیمه و مالیات هم حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد مشکلات تولیدکنندگان محصولات حجاب رفع می شود و به تبع آن خیلی از دغدغه های مردم از باب کیفیت و قیمت پوشاک عفیفانه هم کاسته می شود.
* تصویب طرح کافی نیست نظارت دولت را می طلبد
زهره سادات لاجوردی عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار مهر ضمن اشاره به گران بودن قیمت چادر اظهار داشت: قیمت چادر به علل مختلف بسیار گران است و یکی از علل این امر حضور واسطه های مختلف است. الان تنها یک کارخانه در کشور چادر تولید می کند و الباقی چادرها وارداتی است.
وی اضافه کرد: با عنایت به این که بحث حجاب و عفاف مهم می باشد، باید کالا مستقیم به دست مصرف کننده برسد یعنی شرایط بگونه ای فراهم گردد تا شاهد قیمت های چندبرابری نباشیم. در این حوزه باید برای چادر بعنوان یک کالای فرهنگی سرمایه گذاری کرد و چادر بعنوان کالای فرهنگی شناخته شود که این امر با تحقق گسترش کارخانه های داخلی امکان پذیر خواهد بود.
علاوه بر کاهش واسطه ها در واردات چادر، اگر طرح «چادر؛ کالای فرهنگی» در مجلس به تصویب برسد، دولت حتما باید نظارت کافی داشته باشد؛ چونکه وقتی تعرفه چادر کاهش پیدا کند، امکان دارد از چادر برای مصارف دیگر همچون مانتو و.... استفاده گردد. دولت این نظارت را باید داشته باشد تا کاهش تعرفه پارچه تنها برای چادر باشد عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: علاوه بر کاهش واسطه ها در واردات چادر، اگر طرح «چادر؛ کالای فرهنگی» در مجلس به تصویب برسد، دولت حتما باید نظارت کافی داشته باشد؛ چونکه وقتی تعرفه چادر کاهش پیدا کند، امکان دارد از چادر برای مصارف دیگر همچون مانتو و.... استفاده گردد. دولت این نظارت را باید داشته باشد تا کاهش تعرفه پارچه تنها برای چادر باشد.
وی افزود: ما مبحث چادر را در کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح کردیم و قرار بر این شد تا این مورد به صورت اختصاصی در یکی از جلسات کمیسیون فرهنگی مجلس مورد بررسی قرار بگیرد. همچنان پیگیر این مورد هستیم و البته جناب آقای آقاتهرانی هم با این مورد موافق است.
وی اضافه کرد: مقرر است اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس بازدیدی از بخش عفاف و حجاب نمایشگاه قرآن داشته باشند.
لاجوردی اظهار داشت: با عنایت به اهمیت مبحث حجاب، اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس اهتمام ویژه ای نسبت به طرح چادر؛ کالای فرهنگی خواهند داشت و امیدواریم بزودی مسأله را پیگیری و به نتیجه برسانیم.
وی افزود: از آنجائیکه موضوعات گوناگونی از قبل در مجلس به منظور بررسی باقی مانده بود، همچنان نتوانسته ایم جهت بررسی این طرح جلسه اختصاصی بگذاریم. امیدواریم تا آخر سال ۱۴۰۱ بتوانیم شاهد اتفاقات مثبتی در این عرصه باشیم.
* برای حفظ ارثیه حضرت زهرا (س) چه کرده ایم؟
دو سال از رفتن طرح چادر؛ کالای فرهنگی به مجلس می گذرد و طی این دو سال قیمت چادر به صورت ناعادلانه افزایش پیدا کرده است تا جایی که شاهد قیمت های ۵ میلیونی برای یک قواره چادر مشکی هستیم.
چادر ارثیه حضرت زهرا (س) است؛ اگر دولت و دست اندرکاران این امر نخواهند برای حفظ این ارثیه کاری کنند، آیا می توانند در روز قیامت منتظر شفاعت دخت نبی باشند؟
روز به روز قیمت چادر افزایش می یابد و روز به روز تعداد چادری ها کاسته می شود و روز به روز دشمن پیروزی اش حتمی می شود. به نظر می آید باید مسؤلان از خواب غفلت بیدار شوند و دولت آقای رئیسی در این حوزه اهتمام ویژه ای به خرج دهد تا بتوانیم شاهد فروش چادرهایی با قیمت های مناسب باشیم.


منبع:

1401/02/06
23:20:29
430
0.0 / 5
تگهای خبر: انجمن , اینترنت , بیمه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی