توسط انتشارات كارنامه

كتاب طراحی پارچه پری یوش گنجی منتشر گردید

كتاب طراحی پارچه پری یوش گنجی منتشر گردید كتاب طراحی پارچه پری یوش گنجی، اصول و مبانی كار را گام به گام و هم زمان با خلق اثر به مخاطب آموزش می دهد.



به گزارش دست و هنر به نقل از مهر، کتاب «طراحی پارچه» اولین کتاب جامع به زبان فارسی در زمینه آموزش این رشته است که انواع مختلف طراحی پارچه را از پایه تا سطوح پیشرفته آموزش می دهد. این اثر اصول و مبانی کار را گام به گام و هم زمان با خلق اثر به مخاطب آموزش می دهد. نویسنده در کتاب توضیح می دهد که چگونه می توان در طراحی پارچه از نقوش مختلف هم چون نقوش سفالینه های ایران باستان، آثار نقاشی مدرن، طبیعت استوایی یا نقاشی های دوران قاجار الهام گرفت و طرح پارچه هایی برای جنس های متفاوت مانند ابریشم یا کتان را طراحی کرد. در مبحثی دیگر طراحی برای طیف وسیعی از پارچه ها با کاربردهای گوناگون را مورد توجه قرار داده است.
این اثر به چهار کتابچه تقسیم شده است. بعد از پیشگفتار نویسنده، مباحث «آشنایی با طراح پارچه»، «چرا به طرح پارچه نیاز داریم؟»، «آشنایی با شکل های هندسی از نظرگاه طراحی پارچه»، «کمپوزیسیون یا ترکیب بندی»، «ترکیب بندی در طرح پارچه»، «کنتراست»، «هماهنگی- هارمونی»، «وسایل مورد نیاز» و «توضیحات» ارائه شده است.
کتابچه یکم: «روسری»، کتابچه دوم: «سبک، جنگل، قاجار»، کتابچه سوم: «دکوراسیون داخلی» و کتابچه چهارم: «طراحی پارچه با موضوع آزاد» نام گرفته است. طرح برای روسری یا شال با بهره گیری از موتیف های موزه ایران باستان، شناخت سطوح به روش مثبت منفی کردن، کلاژ و اجرای خطی آن، اصول رنگ و جدول رنگ، اتود رنگی برای کار چند رنگ، طراحی پارچه لباس، راپورت بندی، طراحی پارچه با الهام از نقاشی مدرن، طراحی پارچه با الهام از نقاشی های دوران قاجار، طراحی دکوراسیون داخلی، مجموعه لباس های کنار دریا و استخر، سرویس غذاخوری، سفره، دستمال، طرح کیف و کفش با بهره گیری از طبیعت و گیاهان، طرح کاشی، کروات و دستمال گردن و طرح های حرفه ای پارچه همچون مباحث مطرح شده در این چهار کتابچه هستند.
گنجی در توضیحاتی در باب «آشنایی با طراحی پارچه»، طراحی پارچه را قسمتی از هنرهای تزئینی دانسته که از زمانی پارچه به وجود آمده، طراحی آن نیز پدیدار شده است. بطوریکه می توان گفت هنر طراحی پارچه دارای قدمتی تاریخی به اندازه خود پارچه است.
این هنرمند هم چنین در بخشی به این پرسش که «چرا به طرح پارچه نیاز داریم؟» اینگونه پاسخ داده است: حس زیبایی پسندی و علاقه به تنوع طلبی همچون مهم ترین احساس های بشر است. افراد بشر، زیبایی را دوست می دارند و همیشه بر سر دوراهی، مسیری را که با قواعد زیبایی شناسی آنها بیشتر انطباق دارد انتخاب می کنند.
او تاریخچه تنوع طلبی در زمینه پوشش را به روزهای اولین پوشش مرتبط دانسته و گفته است: انسان با پر پرندگان یا گلبرگ گیاهان، لباس های خودرا تزئین می کرد. نزد بیشتر انسان ها (اما نه همه آنان) سرچشمه اصلی الهام و آرزو در دامن طبیعت نهفته است. به همین جهت انسان، نقش های تزئینی پارچه و پوشش خودرا معمولاً از طبیعت اقتباس می کند.
گنجی در مورد ترکیب بندی در طرح پارچه نیز توضیح داده: نقش های روی پارچه معمولاً از تکرار یک طرح اصلی ایجاد می شوند. می توان نقش اصلی را به صورت مجزا نگاه کرد، در این صورت دیده می شود که خود این نقش از عوامل و اجزایی که به روشی خاص با یکدیگر ترکیب شده اند به وجود آمده است.
مهم ترین خاصیت کتاب این است که افراد مشتاق این هنر بدون آموزش می توانند با خواندن و تمرین طراحی پارچه یاد بگیرد. این هنرمند می گوید: برخی هنرجویانم هیچ چیزی در زمینه طراحی نمی دانستند اما پس از مدتی کار، خودشان هم متعجب می شدند که چطور توانسته اند به طراحی پارچه برسند. معتقدم هر انسانی که به دنیا می آید، گنجینه بزرگی از هنر در وجودش دارد. مطمئناً ما گنجینه هایی در درون مان داریم که به ما تعالی، عشق و عاطفه می دهند. کافی است که در شرایطی قرار بگیریم تا این گنجینه ها بیرون بیاید. در این سی و چند سال تدریس مشاهده کردم که خیلی از هنرجویانم به یک باره در کلاس گمشده ای را پیدا کردند که تابحال نمی دانستند کجا بوده است. امیدوارم با انتشار این کتاب گوشه ای از لذت سال ها فعالیت در حرفه طراحی پارچه و تدریس آن به علاقه مندان انتقال داده شود. لذتی که در من هم چنان در حال تکرار است و سر کلاس به دانشجویان می گویم وقتی می خواهید رنگ بگذارید آنرا در دهان مزه کنید.
دیگر خاصیت کتاب «طراحی پارچه» این است که به تصاویر و نمونه کار زیادی مزین شده و مخاطب به آسانی می تواند علاوه بر توضیحات ارائه شده نمونه آثار را مشاهده کند و با آن جلو برود. این هنرمند اثری از خودرا در کتاب ارائه نکرده است و به خاطر بُعد آموزشی آن تاکید داشته نمونه آثار هنرجویان منتشر شود.
گنجی اولین هنرمند ایرانی است که بورس تحقیقات تطبیقی هنر بنیاد ژاپن را گرفته و به بررسی نقوش ایرانی خصوصاً دوران ساسانی روی کیمونوهای ژاپنی پرداخته؛ ضمن این که نماینده فرهنگی بنیاد ژاپن در ایران نیز بوده است. در دی ماه سال ۱۳۹۴ گنجی نشان افتخار امپراطور ژاپن خورشید تابان، انوار زرین همراه با روبان گردنی به این هنرمند پیش کسوت اهدا شد. از او تا حالا کتاب چراغ رنگ، کتاب نقاشی های کوچک کوچک سپیده دمان و مجموعه آثار یک دهه به چاپ رسیده است. در نهایت تجربیات سال ها تدریس طراحی پارچه را در کتاب طراحی پارچه گردآورده کرده که اخیرا از طرف انتشارات کارنامه کتاب انتشار یافته و در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.

1399/09/01
22:35:24
1524
5.0 / 5
تگهای خبر: آثار , آموزش , دانشجو , دكوراسیون
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی