چهارشنبه در مركز نقش جهان؛

گفتمان هنرومعماری جاده ابریشم و گفتگوی تمدن ها بررسی می شود

گفتمان هنرومعماری جاده ابریشم و گفتگوی تمدن ها بررسی می شود دست و هنر: نشست گفتمان هنر و معماری با مبحث جاده ابریشم و گفتگوی تمدن ها روز چهارشنبه ۱۶ بهمن در مركز فرهنگی نقش جهان برگزار می گردد.



به گزارش دست و هنر به نقل از مهر، سیصدوسی ودومین نشست گفتمان هنر و معماری با محوریت مبحث جاده ابریشم و گفتگوی تمدن ها روز چهارشنبه ۱۶بهمن در مركز هنرپژوهی نقش جهان (فرهنگستان هنر) برگزار می گردد.
جاده ابریشم (جاده قدیمی تجارت چین) كه بیشتر از دوهزار سال پیش مورد استفاده بود، بعنوان پلی بین چین و كشورهای اروپا، آسیا و آفریقا برای تبادلات مادی و تمدن شرقی و غربی سهم مهمی را ادا كرده است. نتایج تحقیقات نشان می دهد كه این جاده اساساً در سلسله هان چین در قرن یكم پیش از میلاد شكل گرفت. در آن زمان جاده ابریشم به افغانستان، ازبكستان و ایران و شهر اسكندریه مصر در غرب راه داشت.
راه دیگر این جاده هم از پاكستان و كابل در افغانستان به خلیج فارس و از كابل به طرف جنوب یعنی شهر كراچی پاكستان امتداد داشت و اگر به راه دریایی تغییر می كرد، پارس و رُم را هم شامل می شد. در این زمان در امتداد جاده ابریشم از غرب به شرق چهار كشور بزرگ وجود داشت، یعنی رُم باستان اروپا، پارس در آسیای غربی، كوشان آسیای مركزی (آسیای مركزی و شمال هند امروز را در بر می گرفت) و سلسله هان چین در آسیای شرقی.
راه اندازی جاده ابریشم سبب تبادلات مستقیم و تأثیرگذاری بین این تمدن های قدیمی شد. در سلسله تانگ در قرن ۷ تا ۹ میلادی تبادلات چین و كشورهای غربی از راه جاده ابریشم بسیار شكوفا بود. پرندگان و حیوانات كمیاب، عطر، مروارید، وسایل شیشه ای و سكه های طلایی و نقره ای كشورهای غربی و موسیقی، رقص، غذا و لباس آسیای غربی و مركزی وارد چین شد. هم چنان كه فرآورده ها و فنون چین مانند ابریشم، فن كاغذسازی، فن چاپ، ظروف لاكی، چینی، باروت و قطب نما از راه جاده ابریشم به مناطق مختلف پخش گردید و برای توسعه تمدن جهان سهم بزرگی ادا كرد.
تبادلات فرهنگی از راه جاده ابریشم همانند تجارت مواد گسترده بود. مذهب بودا بعنوان یكی از سه مذهب جهان، در انتها سلسله هان غربی (۲۰۶ ق. م تا ۲۲۰ میلادی) وارد چین شد. در غارهای مذهب بودا نزدیك به ۱۰ هزار متر مربع نقاشی دیده می شود كه نشانگر جریان رواج مذهب بودا از هند به چین است. در این غارها كه اینك جزو میراث فرهنگی جهان به حساب می آید، آمیختن سبك هنری شرقی و غربی، گواه تبادلات فرهنگی در آن زمان از راه جاده ابریشم است.
پس از قرن نهم میلادی به دنبال تغییر ساختار سیاسی و اقتصادی قاره اروپا و آسیا، بخصوص پیشرفت فنون دریانوردی، حمل و نقل دریایی به صورت روزافزون در تجارت نقش ایفا می كرد و بدین لحاظ جاده ابریشم (جاده زمینی سنتی) به تدریج رو به زوال رفت. در دوران سلسله سون چین در قرن ۱۰ میلادی جاده ابریشم بعنوان یك راه تجارت، خیلی كم مورد استفاده قرار می گرفت.
در سال های اخیر طرح مطالعه جدید جاده ابریشم از سوی سازمان یونسكو كه این جاده را "جاده گفتگو" قلمداد كرده است، باعث شد كه اندیشمندان سراسر جهان برای ارتقای مباحث پیرامون گفتگوی تمدن ها، از این طرح استقبال كنند.
در سیصدوسی ودومین نشست گفتمان هنر و معماری كه توسط مؤسسه مطالعاتی منظر پایدار برگزار می شود، پویان تطهیری مقدم، فرامرز تطهیری مقدم، علی طاهری و ابوالحسن میرعمادی حضور داشته و سخنرانی می كنند.
این جلسه با نمایش فیلم همراه می باشد و دبیر پنل گفتگوی آن، حبیب الله شیبانی است.
برنامه مذكور روز چهارشنبه، ۱۶ بهمن ماه از ساعت ۱۶ تا ۱۸ در مركز هنرپژوهی نقش جهان (فرهنگستان هنر) واقع در خیابان ولیعصر، جنوب پارك ساعی برگزار می گردد.

1398/11/18
14:50:46
4454
5.0 / 5
تگهای خبر: سنتی , فرهنگ , فیلم , لباس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی