معرفی برگزیدگان سومین دوره جایزه ادبی ریحانه

معرفی برگزیدگان سومین دوره جایزه ادبی ریحانه دست و هنر: برگزیدگان سومین دوره جایزه ادبی «ریحانه» معرفی گشتند.


به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، در این مراسم كه توسط مركز اسلامی فاطمیه (س) و در مركز اسناد و كتابخانه ملی فارس برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین عبدالواحد موسوی لاری رئیس هیأت مؤسس مركز اسلامی فاطمیه (س)، عنایت الله رحیمی استاندار فارس، حیدر اسكندرپور شهردار شیراز، اسماعیل تبادار استاندار سابق فارس، صابر سهرابی مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از مقامات محلی، شاعران، نویسندگان و ادب دوستان حضور داشتند.

شیوه مبارزاتی فاطمه زهرا (س) آگاهی دادن به زنان بود
عنایت الله رحیمی، استاندار فارس در این مراسم در تكریم فاطمه زهرا (س) اظهار داشت: این بانوی صدیقه صاحب خطبه ای مستحكم و تاریخی است كه نمود فلسفه اندیشه والای او است. وی در این خطابه به ارزیابی قوم عرب پیش از اسلام و تحولی كه اسلام در این قوم به وجود آورده، می پردازد. وضعیت زندگی مادی و معنوی قوم عرب را پیش از اسلام مورد بررسی قرار می دهد و به قیاس آن با دوران حضور پیغمبر می پردازد و بعد در مقام استدلال برمی آید.
او اضافه كرد: در قرآن، دو زن بیشتر از دیگر زنان تقدیس شده اند. این دو زن در اسلام در عالی ترین سطح قرار گرفته اند؛ یكی خدیجه همسر بزرگوار پیغمبر اكرم (ص) و دیگری حضرت زهرا مرضیه، صدیقه طاهره (س). علاقه رسول اكرم به زهرا (س) اعجاب آور است.
مدیر ارشد فارس با بیان این كه شیوه مبارزاتی فاطمه زهرا (س) دادن آگاهی و رشد سیاسی به زنان بود، اظهار نمود: این شیوه مبارزه نشان می ‏دهد اگر در جامعه‏ ای به جای مشغول ساختن زنان به خود، كار فرهنگی و فكری صورت گیرد و به آنان آگاهی سیاسی داده شود، آنان بهتر می‏ توانند در شناخت برای آن ‏ها حق و حقیقت بدون تعارف‏ های دیپلماتیك و بازی‏ های سیاسی وارد صحنه شوند و به دفاع بپردازند. حضرت فاطمه همچون سیاست‏ مداری قهرمان در جهت فشار بر افكار عمومی مسلمانان به منظور آگاه ساختن آنان از طریق خطایی كه پیموده اند، به تكلیف و رسالت الهی خویش عمل می‏ كرد.



حماسه فاطمه را چطور می توان شناخت؟
كوروش كمالی سروستانی، دبیر ستاد جایزه ادبی ریحانه در این مراسم با اشاره به جایگاه فاطمه زهرا (س) اظهار داشت: فاطمه آخرین دختر خانواده ای است كه خداوند، فرزند پسری را در تقدیرشان نگذاشته بود، آن هم در جامعه جاهلی روزگارانی كه ارزش هر خاندانی به داشتن فرزند پسر بود. با این همه فاطمه، وارث همه مفاخر خاندانش، وارث اشرافیت نوینی شد كه نه از جنس خاك و خون و پول، كه از جنس وحی بود.
او افزود: بر این قرار، به اذن بار پروردگار یكتا، فاطمه وارث مفاخری شد و ادامه سلسله و تباری شد كه از گاه آدم (ع) شروع شده و تا به ابراهیم (ع)، موسی (ع) و عیسی (ع) و محمد (ص) ادامه پیدا كرد. مصائبش بسیار؛ اندوهش بی شمار؛ اما صبوری اش بر این همه فائق آمد؛ در بحرانی آشوب زده از رحلت پیامبر (ص) و بیعت شكنی همراهان از علی (ع)، سر در گریبان رنج های سیاه خویش، صبورانه پای استقامت می فشرد تا نسلی را برویاند كه گرچه سرخ، اما سبزفام، نهالی را بپرورانند كه رسالت ختمی مرتبت، بر آن استوار بود. از او سخن گفتن، دشوار است. از او كه در كوره های سختی و رنج، حماسه آفرید و اسوه شد؛ اسطوره ای شگرف در قوسی صعودی كه در سویه ای از آن خدیجه روی می نمود و در دیگر سوی آن زینب جلوه گر بود؛ شدن خود را برگزیده بود تا در حماسه عرصه تربیت؛ ترویج فضائل اخلاقی، فرهنگ عبادی و دینی، الگو دهی به جامعه و حماسه سیاسی و اجتماعی نقشی منحصر به فرد را ایفا كند.
كمالی با بیان این كه فاطمه (س) از سویی فرزند خدیجه ای است كه اولین ام المؤمنین است و در قرآن مجید بعنوان همسر پیامبر مورد توجه است، اظهار داشت: بنا بر روایاتِ رسول اكرم، بر او، از طرف پروردگارش و از جبرئیل، پیوسته سلام است و درود. كه افتخار مادری بر نسل پاك پیامبر و قرار گرفتن در زمره مقربین بهشتی است. در دیگر سویِ این قوس صعودی، او، مادر زینبی است كه سفیر قهرمان كربلا است در واقعه عاشورایی كه با صبری صعب ناك؛ شهادت و اسارت را به تجربه نشست.
مدیر مركز اسناد و كتابخانه ملی مركز فارس در ادامه بیان كرد: اینك از پس گذر اندیشه های سنتی و كلیشه ای در بازشناخت جایگاه والای بانو فاطمه زهرا (س) در نقش های روایی و تاریخی، فلسفی و كلامی، تخیلی و شاعرانه و عاطفی و شخصی، گاهِ آن فرا رسیده تا از منظر روشن بینانه و از فراسوی سنت ها به او باز نگریم؛ كه از دل روایت و تاریخ، سالروزها و گاه شمارها برمی آید و از فلسفه و كلام، قیاس هستی شناسی برمی خیزد و از تخیلات و عواطف، هنر خلق می شود و احساس؛ گاهِ آن اما فرا رسیده كه بانوی بزرگ اسلام را از منظری حماسی، اجتماعی، دینی و با منشوری چند بعدی بازنگریم و لزوم این امر را دریابیم كه برگزیده زنان عالم را وقت دانستن و معرفی كردن است؛ نه تنها در روایات حزن و اندوه كه در خلق حماسه و حماسه فاطمه را نمی توان شناخت، بی شناخت شخصیت حضرت خدیجه (س) و حضرت زینب (س) كه از توحید تا شهادت را این سه بانوی بزرگ اسلام روایت كرده و زیسته اند. برگزاری همایش ریحانه النبی و اهدا جایزه ادبی ریحانه، گامی در این راستا است.





روایتی از همایش جایزه ادبی ریحانه
دبیر ستاد جایزه ادبی ریحانه به نمایش گزارشی از همایش جایزه ادبی ریحانه در تهران و شیراز و شهرستان مهر پرداخت و اظهار داشت: سپس انتشار فراخوان سومین جایزه ادبی ریحانه و استقبال استان های مختلف از این فراخوان، ۵۷۰ نفر، ۹۲۰ شعر و ۱۰۰ داستان خودرا به دبیرخانه همایش ارسال كردند. در مرحله غربالگری و گزینش اولیه در نهایت، ۵۵ شعر و ۱۵ داستان به مرحله نهایی راه پیدا كردند. در بخش ویژه نوجوانان باز ۱۸۴ اثر دریافت شد كه دربرگیرنده ۸ داستان و ۱۷۵ شعر و دلنوشته بود كه مراسم ویژه این بخش به همت آقای خلیل شفیعی و با همكاری كانون پرورش فكری و كودكان و نوجوانان در بامداد روز جمعه برگزار می گردد.
او با تشریح مراحل این همایش هفت روزه بیان كرد: این رویداد، با شب شعر ریحانه در اول اسفندماه در تالار گنجینه سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران در تهران شروع شد. در این شب زیبا، شاعرانی چون سید علی موسوی گرمارودی، حسین اسرافیلی، ساعد باقری، فاطمه راكعی، سهیل محمودی، غلامرضا كافی، غزل تاجبخش، هاشم كرونی، مهین زورقی، طیبه نیكو و راحله معماریان به شعرخوانی پرداختند.
دبیر این جایزه ادبی با اشاره به این كه در روز دوم، شب شعر ریحانه و اهدای جایزه ادبی در بخش شعر و داستان در شیراز برگزار شد، اظهار نمود: همزمان با این روز، نمایشگاه بازآفرینی آثار كلاسیك با الهام از نام مبارك فاطمه زهرا (س) در گالری تار و پود مركز اسناد و كتابخانه ملی فارس به همت استاد نایب شیرازی برگزار می گردد.
او اضافه كرد: در روز جمعه سوم اسفندماه، شب داستان ریحانه با داستان خوانی اكبر صحرایی، احمد اكبرپور و داستان نویسان برگزیده این همایش در همین مركز برگزار و در روز چهارم تا هفتم اسفندماه باز در شهرستان مهر، نمایشگاه آثار فرهنگی و هنری، جشن های میلاد حضرت زهرا (س) همایش علمی و فرهنگی ریحانه النبی، نشست های ویژه دانش آموزان، بانوان، روحانیون و ورزشكاران با حضور علما، ادبا، شاعران، هنرمندان و پژوهشگران برجسته برگزار می گردد.
كمالی اظهار داشت: بااینكه نیّت و همت مؤسس و راهبر این پدیده ملی و فرهنگی، جناب حجه الاسلام والمسلمین موسوی لاری نقشی بی بدیل در برگزاری سالانه این همایش دارد، اما بایسته است كه از هیأت محترم داوران بخش های شعر و داستان و نوجوان، استاندار فارس، شهردار شیراز، مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیر كل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، رئیس مؤسسه آموزش عالی پارس، انجمن فرهنگ و ادب شیراز، آستان مقدس شاهچراغ (ع)، شهردار محترم تهران، سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران، انجمن شاعران ایران و باز دوستان گرامی در رسانه های ملی و استانی؛ از قبیل خبرگزاری ها و روزنامه ها و فضاهای مجازی و همه عزیزانی كه در این راه، ما را همدل و همراه بودند، سپاسگزاری كنم. بر آن امیدم كه آنچه بر شریطه ما می رود، در انجام این امر كه برخاسته از وسع و همت ماست؛ مقبول بارگاه بانوی دو عالم بیفتد!
در ادامه این مراسم احد ده بزرگی، مصطفی رحماندوست، افشین علاء، محمدحسین بهرامیان، خدابخش صفادل، مریم قادری، ویدا وكیلی، حسین سنگری، هادی فردوسی، زهرا اسكندری و مجتبی صادقی به خواندن اشعار خود درباره حضرت فاطمه زهرا (س) پرداختند.




برگزیدگان بخش شعر
در ادامه با قرائت بیانیه هیأت داوران بخش شعر جایزه ادبی ریحانه شامل علی موسوی گرمارودی، مصطفی رحماندوست، فاطمه راكعی، مرتضی امیری اسفندقه، عبدالجبار كاكایی، ساعد باقری و غلامرضا كافی برگزیدگان این بخش معرفی شدند؛ بیانیه این بخش را رحماندوست خواند.
هیأت داوران از میان ۹۲۰ اثر رسیده به دبیرخانه، سه اثر را برگزیده و چهار اثر را شایسته تقدیر اعلام نمود.
بر این اساس به آثار افشین علاء، مریم قادری، محمد حسین ملكیان بعنوان آثار برگزیده جوایزی اهدا شد و به آثار حسین سنگری، خدابخش صفادل، محسن كاویانی و هادی فردوسی بعنوان آثار شایسته تقدیر، باز جوایزی اهدا شد.





برگزیدگان بخش داستان
هیأت داوران جایزه ادبی ریحانه در بخش داستان شامل زهرا زواریان، اكبر صحرایی و احمد اكبرپور باز با قرائت بیانیه توسط اكبرپور، دو اثر را برگزیده و چهار اثر را شایسته تقدیر اعلام نمودند.


بر این اساس به آثار حامد اشتری و محبوبه زارع بعنوان آثار برگزیده جوایزی اهدا شد و به آثارزهرا زحمتكش، زهره تهامی پورزندی، فریبا مرادی و فاطمه حسینی دوست، بعنوان آثار شایسته تقدیر، باز جوایزی اهدا شد.
مراسم جایزه ادبی «ریحانه» با سه محور اصلی: «حضرت فاطمه زهرا (س)»، «زندگی فردی و خانوادگی حضرت فاطمه زهرا (س)»، «جامعه اسلامی حضرت فاطمه زهرا (س)» و «معارف دینی» با همكاری معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری فارس، اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی مركز فارس، شهرداری شیراز، سازمان اسناد و كتابخانه ملی مركز فارس، آستان مقدس احمدی و محمدی، انجمن فرهنگ و ادب شیراز و برخی نهادها و سازمان های دیگر انجام شد.







1397/12/03
12:47:19
4308
5.0 / 5
تگهای خبر: آثار , آموزش , انجمن , بازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی