قورمه کما آشی برای شب یلدا

قورمه کما آشی برای شب یلدا دست و هنر: «آش ترش قورمه کُما» یکی از غذاهای سنتی استان سمنان است که از مواد غذایی مقوی تهیه می شود و به سبب قدمت و اهمیتی که دارد در بهمن سال ۱4۰۰ به شماره ۲5۸۸ در لیست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.


به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، غذاها در زمینه میراث ناملموس کشور جایگاه ویژه ای دارند و همیشه مورد توجه زیادی قرار می گیرند. تنوع اقوام در ایران سبب پیدایش تنوع غذایی شده است و به صورتی یکی از جذابیت های زندگی قومی است. همین طور غذاهای یک کشور جزو جاذبه گردشگری آن نیز شمرده می شود و گردشگران در حین سفر به شهرها و کشورها مختلف، همیشه دنبال امتحان کردن غذاهای سنتی آنجا هستند.
تعدادی از شیوه های پخت غذاهای سنتی مانند آداب و رسوم و آیین های ما به مرور زمان و در جریان زندگی گرفتار تغییر شده است، یکی از اقداماتی که برای حفظ شیوه پخت غذاهای سنتی انجام شده، ثبت آنها در لیست میراث ناملموس کشور است.
یکی از غذاهای ایرانی که در بهمن ماه سال قبل در لیست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است، مهارت سنتی پخت «آش ترش قورمه کُما» روستای کلاته اسد در شهرستان میامی استان سمنان است. پخت «آش ترش قورمه کما» قدمتی طولانی دارد که شیوه پخت آن تغییری نکرده است و امروز هم با همین شیوه قدیمی طبخ می شود.
«کُما» یکی از عناصر اصلی این آش محلی، بوته گیاهی سرسبز است که در بیابان های منطقه میاندشت، فرومد، کلاته اسد، طرود و پل ابریشم شهرستان میامی رویشی خودرو دارد و دارای خواصی دارویی همچون ضد تشنج، ضد عفونی کنندگی و رفع بیماریهای دستگاه گوارش است. این گیاه که ساقه و برگ آن سبز و چرب است، خوراک زمستانی دام است و استفاده دارویی فراوانی هم دارد. کُما بوی خاصی دارد که تعدادی از افراد آنرا خوشبو و برخی دیگر بوی آنرا دوست ندارند. وقتی بز یا گوسفند از این گیاه بخورد شیر تولیدی، عطر آنرا می دهد. در بعضی از غذاهای دیگر این استان مانند بورانی کُما، جوشفره، آش ماش، ترکمانی، کُما پلو استفاده می شود.
در پخت این آش علاوه بر کُما از مواد دیگری مانند سبزی های کوهی (سُلمه، بَلقَس، شوید)، پیاز، رب گوجه، کمپوت گوجه، قره قروت، آبغوره، قورمه گوسفندی، نخود، لوبیا چیتی، عدس، رشته آش، فلفل، زردچوبه، روغن حیوانی، نمک و مقداری آب استفاده می شود. نکته مهم در پخت این غذا این است که ۱۰۰ درصد مواد لازم در داخل خود روستا تولید و استفاده می شود.


یکی از مواد مقوی دیگر این آش، قورمه گوسفندی است که طی پروسه خاصی تولید می شود. همین ترکیبات ارزش غذایی این آش محلی را دوچندان کرده است و امروز بیشتر در مراسم ها و آیین های خاص مانند شب یلدا و اعیاد پخته می شود، همین طور در مجتمع های بوم گردی برای گردشگران تهیه می شود.
هانی رستگاران ـ مسئول ثبت آثار و حرائم میراث ملی استان سمنان ـ با ارائه این توضیحات درباره ی آش کُما، درباره ی اقدامات حفاظتی برای حفظ این خوراک محلی به ایسنا اظهار داشت: مهم ترین اقدام پاسداری، ترویج و تشویق مردم به حفظ این غذاست و ارائه آن به گردشگران در فضاهای بوم گردی است. همین طور این غذا در آیین ها و مراسم پخته می شود و همین موضوع سبب شده در کنار آیین های مختلف نام این غذا هم ثبت گردد.



1401/09/18
12:56:41
499
0.0 / 5
تگهای خبر: آثار , تولید , سفر , سنتی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی